Centrul de Fructe de Pădure

Foto 1: Latcolik Alfred

Istoric

Colectarea fructelor de padure in Anies a inceput timid in perioada 1961-1964 si a fost realizata de catre Directia Silvica Bistrita prin personalul de la Brigada Silvica Anies, sediul acesteia din urma fiind situat langa scoala. Coordonarea acestor achizitii a fost facuta de catre inginerul Cristofan.

Dupa anul 1965 se infiinteaza pe actualul amplasamant Centrul de Fructe de Padure Anies (CFP), avandu-l ca sef de centru pe Latcolik Alfred (Foto 1).

Inaintea Centrului de Fructe a existat pe acest amplasament, undeva in anii 50, un concasor de marmura, o moara actionata de un motor diesel.

Piatra era extrasa din actuala cariera de marmura de pe Valea Secii si era transportata cu Ciubala (Calea Ferata Forestiera). La inceput a existat o singura cladire administrativa (Foto 3) si un sopron. Fructele de padure colectate, respectiv zmeura, afine, mure, erau expediate proaspete sau preracite cu ajutorul ghetii de rau. Gheata de rau era colectata din paraul Anies in timpul iernii si era depozitata in ghetarie (foto), fiind izolata cu ajutorul paielor si a rumegusului pentru a rezista pana.. vara.

Intre anii 1968 – 1969 are loc o prima extindere si modernizare a CFP in vederea prelucrarii produselor accesorii ale padurii (fructe de padure, ciuperci comestibile, produse ornamentale, produse din lemn).

In anul 1975 se continua lucrarile de extindere si modernizare astfel:

    – Capacitatea de prelucrare a fructelor creste de la 200 t/an la 447 t/an, fabrica de gheata fiind capabila sa produca 360 t/an;
– Este modernizata centrala termica fiind prevazuta cu un cazan de abur necesar pentru uscatoria de fructe, plante medicinale si produse ornamentale (conuri) cu o capacitate de 65 t/an;
– De asemenea este imbunatatita distileria de cetina care produce uleiuri volatilice – 5000 l/an (inainte a fost folosit un cazan de la o locomotiva);
– Extinderea halei parter pentru debitarea si prelucrarea materialului lemnos – capacitate 1500 – 2000 mc lemn rotund;
– Se construieste un atelier pentru produse ornamentale – buchetele mesteacan, coronite ADVENT, conuri ornamentale.

CFP Anies avea o asezare buna din punct de vedere geografic in raport cu principalele puncte de colectare a produselor padurii: Valea Aniesului, Valea Vinului, Valea Mare – Preluci, Valea Ilvelor. Amplasarea sediului constituia un avantaj reducand cheltuielile de transport, avand linie uzinala cu rampa de incarcare pentru transport CFR.

In anul 1997 CFP Anies avea angajate un numar de 36 de persoane, din care 5 persoane TESA, restul de 31 de muncitori angajati permanent. Pentru lucrarile sezoniere se folosea forta de munca sezoniera (37 persoane). In ceea ce priveste dotarile CFP Anies din anul 1997 acestea constau in:
– hale de fabricatie
– 3 camere frigorifice
– uscator
– distilerie cetina
– instalatie de debitat material lemnos
– hale si magazii
– precum si utilaje si instalatii aferente.

Productia medie de fructe care se putea realiza in acea perioada consta din urmatoarele sortimente si cantitati:

Zmeura – 100 t,
Afine negre – 10 t
Afine rosii – 3 t
Cirese amare – 4 t
Porumbe – 3 t
Macese – 5 t
Total fructe: 125 tone
Hribi saramura – 1 tona
Ghebe in sare – 20 tone
Total ciuperci: 21 tone

Cantitatile exportate in anul 1997 (aproape toata productia era livrata in Germania):

Denumirea | UM | CantitateValoare [DEM]

Buchetele de mesteacan ornate | buc | 435.426 | 2.009.004

Maturi export din mesteacan | buc | 15.000 | 21.000

Zmeura |tone | 79,990 | 111.986

Afine negre | tone | 9,815 | 18.158

TOTAL Valore [DEM – marci germane] | 360.148

Conducerea CFP Anies a fost asigurata de catre un sef de centru, iar primul sef a fost Latcolik Alfred, urmandu-i apoi Voicu Gheorghe (foto 31 mai 1980)  care conduce CFP pana in anul 1987 cand preia conducerea fabricii de marmura Anies. Este inlocuit de Ionel Alexandru pana in luna martie 1999. De la aceasta data si pana in luna martie 2000 sef de centru devine Ursa Dan, dupa care CFP este inchis.

Din martie 2000 amplasamentul CFP Anies este predat Ocolului Silvic Sangeorz-Bai care il inchireaza diferitelor societati comerciale cu profil mecanic sau de prelucrare a lemnului din zona. Totusi in anii 2000 si 2001 Centru de Fructe Bistrita mai colecteaza prin personal sezonier fructe de padure, respectiv zmeura si afine. In prezent CFP Anies este in proprietatea/chiria societatii MIS Grup Anies.

Pentru a ne face o imagine cu privire la produsele realizate de CFP Anies in perioada 1971 – 1975 si pentru o rememorare a ceea ce insemnau planurile de productie din acea vreme reproducem mai jos realizarea CINCINALULUI . Nu putem fi siguri de cantitatile raportate, in schimb, sortimentele enumerate s-au produs sigur in acea perioada.

I.S. Bistrita – Centrul de Fructe de Padure Anies

PREZENTAREA REALIZARILOR si preocuparilor C.F. Anies pe linia diversificarii produselor destinate exportului si valorificarii superioare a resurselor pentru intern.

Activitatea centrului de fructe de padure Anies se desfasoara pe raza a 4 Ocoale Silvice si prin cele 39 puncte de achizitie.

Initial C.F. Anies ca si celelalte centre de achizitie din tara au fost axate pe recoltarea, prelucrarea si valorificarea fructelor de padure si a ciupercilor comestibile. Intrucat an de an fructificatia a fost influentata de conditiile climatice care au contribuit defavorabil la volumul de fructe achizitionate, s-a indreptat atentia si asupra celorlalte produse ale padurii care ramaneau nevalorificate si se depreciau.

Astfel s-a inceput cu multa timiditate in a se valorifica o parte din produsele lemnoase exploatate de O.S. Rodna, centrul prelucrandu-le si expediindu-le la export, asa de exemplu in anul 1969 din cele 2137 mii lei facturate productia silvica realizata din fructe si ciuperci a fost de 1889 mii lei, iar diferenta din manelele (nn. piese din lemn folosite in constructii) exploatate de O.S. Rodna.

In anul 1970 s-au facut primele incercari de producere si livrare a altor bunuri ca de exemplu: crengute de mesteacan, lazi, stupi si araci cu muschi pentru Italia. Valoarea acestor produse reprezinta circa 5% din totalul productiei realizate. Dat fiindca in anul 1971 fructificatia a fost foarte bogata reusind sa se realizeze 5500 mii lei din fructe si ciuperci, productia realizata din alte bunuri a reprezentat circa 2% din productia totala, insa acest procent s-a datorat nu atat din lipsa de preocupare, cat faptului ca in aceasta perioada s-a executat si constructia noului centru in forma actuala, lucrari facute in concomitent si cu realizarea si depasirea planului de productie silvica.

In anul 1972 cand constructiile au fost terminate si cand conditiile climaterice au fost defavorabile, a fost imperios necesar sa ne orientam si asupra altor produse pentru a realiza planul de productie. Fata de un plan de 5200 mii lei axat in majoritate pe fructe (4600 si altele 600) in conditiile vitrege ale naturii am realizat din fructe 2989 mii lei si din altele 1141 mii lei, ce reprezinta 3% din productia silvica realizata.

Pentru a realiza aceasta productie valorica au fost necesare aporturi sustinute intrucat nu au avut nici o baza materiala in a executa diverse produse lemnoase ca binale, lazi de stup, paleti portuari, putine, etc, toate intr-un atelier care la inceput nu a avut nici un utilaj. Ne-am preocupat sa valorificam ceea ce alta data ramanea in padure: cetina de brad pe care la inceput am livrat-o la Intreprinderea de plante medicinale Orastie.

In anul 1973 cand deja am castigat experienta in diversificarea productiei si am pus in practica si linia Inspectoratului General pentru permanetizarea centrelor si creeri de conditii de lucru intr-o zona cu bratele de munca excedentare, am realizat din alte produse circa 60 %m respectiv 3400 mii lei, fata de 5950 mii lei productie total realizata.

Pe langa produsele care au devenit o traditie la centrul nostru de valorificare, impletiturile de nuiele de alun au fost valorificate integral la export.

In 1974 dat fiind ca productia de fructe a fost ceva mai buna ca in 1973, realizarile din alte produse nu au reprezentat decat cca. 50% din totalul productiei realizata. Ca produs nou a aparut uleiul de brad si jneapan, rezultatul unor cercetari incepute empiric cu ajutorul unui cazan de baie si mai apoi cu un cazan casat de locomotiva C.F.F.

Se poate aprecia efertul colectiv a unor muncitori din centru care entuziasmati de ideea aplicarii unor metode noi am lucrat si peste program si in zile de sarbatoare pana cand s-a reusit sa se obtina primul kg. de ulei.

In anul 1975, anul cu fructificatie relativ buna, cand realizarile au fost la nivelul a 5104 mii lei din fructe fata de un plan de 5700 mii lei fructe, avand deja o experienta creata in diverse produse, am realizat o productie silvica de 5000 mii lei; in totalul realizarilor in 1975 au fost 10104 mii lei fata de 5700 mii lei planificat.

Din situatia anexata rezulta ca daca ne-am fi orientat numai in realizarea planului de productie din fructe si ciuperci niciodata nu am fi putut sta cu fruntea sus si raporta cu mandrie Partidului si forului tutelar realizarea si depasirea planului. Tot din situatia anexata se constata ca in majoritate produsele realizate si valorificate au avut destinatia pentru export aducand si noi o contributie modesta la realizarea planului valutar si implicit al judetului. 

Fara falsa modestie vrem sa aratam ca politica P.C.R. si indumarile date de catre Secretarul General al P.C.R. tov. NICOLAE CEAUSESCU cu toate prilejurile au fost farul nostru calauzitor in realizarile pe care cu mandrie le raportam cu aceasta ocazie. Trebuie sa retinem ca aceste realizari nu au fost facute cu usurinta, a fost nevoie de mult efort atat in pregatirea bazei materiale a sectiilor anexe, a procurarii de piese de schimb care de multe ori nu erau prinse in nici un plan de aprovizionare si mai ales a procurarii de comenzi pentru export de la intreprinderi care nu erau afiliate sectorului nostru, si implicit, care nu aveau nici o obligatie fata de o unitate silvica. Pentru asigurarea materiei prime in scopul producerii de bunuri prin atelierul de tamplarie, am fost ajutati de I.S.J Bistrita prin acordarea de masa lemnoasa pe care am exploatat-o cu forte proprii si am transformat-o in gaterul sector Rodna. Trebuie sa aratam ca o contributie importanta in realizarile pe care le raportam a avut si organizatia de baza P.C.R. care ne-a indrumat in permanenta, organizatia sindicala care a mobilizat masele si forul tutelar care ne-a sprijinit oridecate ori am solicitat ajutorul sau.

Consideram ca daca cu posibilitatile modeste cu care am fost dotati realizarile obtinute au fost cele pe care le-am prezentat, in cazul cand vom fi sprijiniti in a ne dota si cu alte utilaje vom asigura o productie cu mult mai sporita in anii viitori. Orientarea conducerii I.S.J. Bistrita de a moderniza centrul de fructe Anies creaza premiza realizarii si depasirii noului plan cincinal, cincinalul revolutiei tehnice stiintifice care se va concretiza si in cazul centrului prin activitati si sectii noi. Trebuie sa mai precizam ca amplasarea Centrului s-a bucurat de avantajul unui excedent de brate de munca si cu calificari deosebite si care am gasit in cadrul unitatii noastre un loc de munca. Elanul acestor muncitori in multe situatii a facut ca sa nu se tina cont de orele normale de lucru contribuind astfel la realizarile raportate. Munca a fost colectiva si daca s-ar cere sa numim un numar de muncitori fruntasi nu putem spune decat ca intreg colectivul a participat in aceeasi masura la realizari.

Daca elanul muncitorilor a depasit cel obisnuit noi nu putem spune ca am facut totul ca sa creem conditii corespunzatoare acestora si acum se lucreaza in hale neincalzite cu utilaje improvizate care oricand pot sa fie datatoare de accidente in muncam, desi noi am luat toate masurile de prevenire a accidentelor.

Avand in vedere sarcinile sporite din cincinalul urmator consideram ca este necesar sa ne orientam si asupra omului care este principalul factor datator de ton, in realizarile pe care le-am expus mai sus. Se impune a primi ajutor din partea Forului tutelar in a pune la punct incalzirea in halele de lucru, a instala exhaustori in atelierul de tamplarie, a crea camere de odihna, vestiare, instalatii sanitare pentru care sunt necesare o serie de fonduri. Cat priveste pregatirea anului 1976 consideram ca avand in vedere experienta anilor trecuti, a entuziasmului, baza materiala asigurata, indrumarea competenta a forului tutelar asiguram realizarea integrala a planului cu substantiale depasiri atat la intern cat si la export.
Toate aceste angajamente nu vor putea fi realizate daca nu vom solicita ajutorul organelor P.C.R, sindicale si a forului tutelar de care vom fi intelesi si ajutati. 

Anies, 09.01.1976