Biserica Penticostală

Biserica penticostala din Anies a fost contruita in perioada 1 martie – 1 noiembrie 1995. Mai jos este redata descrierea acesteia, asa cum a fost facuta de profesorul Ciupe Pavel.

„Biserica lui Dumnezeu, apostolica din Anies”

[…] In comuna Maieru, a luat fiinta cu multi ani in urma, o biserica penticostala. Multi frati au avut de suferit din cauza credintei, din partea oamenilor si din partea autoritatiilor. Dupa Maieru, cuvantul Domnului a patruns si in satul Anies.

Primul credincios penticostal din satul Anies a fost Candale Vasile, iar mai tarziu a venit la credinta fratele Carcee Iacob. Pana la revolutia din decembrie 1989, credinciosii din Anies activau in cadrul bisericii din Maieru. Crescand, cu timpul, numarul credinciosilor, s-a hotarat sa se infiinteze o biserica proprie, dar nu exista aici o casa de rugaciune. Din aceasta cauza, o anumita perioada de timp, activitatea bisericii se desfasura in casa familiei Cotut Anton si Virginia (n.n. casa din amonte de Caminul Cultural). Dupa un anumit timp activitatea bisericii s-a mutat la familia Pop Traian si Saveta (n.n. pe Valea Aniesului vis a vis de fosta fabrica de marmura). Dupa revolutie s-a declarat si s-a obtinut libertatea pentru cultele recunoscute oficial.

Profitand de acest lucru a fost solicitat primarie comunei Maieru, alocarea unei suprafete de teren in vederea construirii unei case de rugaciune. Acest lucru s-a intamplat si, ca urmare in perioada 1 martie – 1 noiembrie 1995 s-a construit in Anies casa de rugaciuni. Dupa terminarea lucrarii, activitatea de cult a inceput sa se desfasoare in casa de rugaciune, unde se face si in prezent.

La ridicarea constructiei toti membri bisericii au contribuit cu resurse financiare si cu zile de munca. Cel care a coordonat activitatea in timpul lucrarilor a fost fratele Bumbu Aurel.

Biserica s-a organizat si si-a ales un comitet de conducere format din fratii: Bumbu Aurel – responsabilul bisericii, Avram Viorel si Vranau Iosif – membrii. Acestia conduc biserica si in prezent.

Pentru lucrarile de cult din biserica, Cina Domnului, sfaturi fratesti sunt conduse de fratele pastor Dumitru Petru care activeaza la Biserica din Maieru si care are activitate de coordonare si a Bisericii din Anies.

Programul se desfasoara dupa cel al cultului penticostal: marti seara, joi seara, sambata seara, duminica dimineata intre orele 9-12 si duminica seara intre orele 19-21 sau 20-22 pe timp de vara.

Lucrarile sunt conduse de fratele Bumbu Aurel, iar cand se intampla sa lipseasca, de catre un membru din comitetul de conducere. In cazul ca si acestia lipsesc, un frate mai batran conduce activitatea.

In cadrul activitatiilor se fac: propovaduirea Evangheliei, rugaciuni, cantari de lauda, poezii, evanghelizari, vizite la bolnavi, unii frati merg in misiune in alte biserici: la Sangeorz-Bai, Sant, Valea-Mare, Poiana Ilvei, Magura Ilvei, Ilva Mare, Nasaud, Cormaia, etc.

Rugaciunile se fac pentru cauza bisericii, pentru cauze individuale, pentru a primii putere, pentru bolnavi, pentru copii fratilor, pentru satul Anies si pentru locuitorii lui, pentru conducatorii tarii si alte cauze care se ivesc. Cantarea de lauda ocupa un loc important in activitatea bisericii prin care se aduce slava si marire lui Dumnezeu.

Biserica incearca sa stea aproape de Dumnezeu si sa respecte cuvantul Scripturii.
Se organizeaza rugaciuni la locuintele fratilor cu diferite ocazii: botezuri, inmormantari si alte ocazii.

Periodic se organizeaza evenghelizari cu participarea de predicatori straini. Acestea se desfasoara de obicei la casa de rugaciune sau la Caminul Cultural. La aceste evanghelizari, in afara de membrii bisericii participa si credinciosi ortodocsi.

Sa dea domnul ca toti oamenii din Anies sa vina la Mantuire. Cand vin la credinta noi membrii, botezul se face public in raul Anies, aproape de casa de rugaciune cu participarea unei numeroase asistente.

Pentru copii se organizeaza un curs duminical, prin care li se cere sa invete un verset din Biblie, care a fost anuntat cu o saptamana inainte, si se comunica un nou verset care tebuie invatat pentru urmatoarea saptamana.

In momentul de fata, biserica din Anies numara 70 de membrii, cu legamant (n.n. botezati penticostali) si 52 de copii. […]

(Sursa: Prof. Ciupe Pavel, „Calatorie in Tara Sfanta”, 2009)