Biserica Ortodoxă
Biserica ortodoxa din Anies a fost construita intre anii 1977-1979, fiind sfintita in data de 28 octombrie 1979 sub indrumarea preotului Mihut Ioan (Acesta a emigrat, in anul 1983, in Detroit, SUA contribuind la constructia celei mai mari biserici romanesti din America si se poate accesa la adresa: http://www.descentoftheholyghost.com).
In 20 mai 2001 a fost resfintita avandul ca preot paroh pe VASILE BOTIS. In iarna anului 2011, in parohia Anies, erau un numar de 450 de familii. Conform recensamantului din octombrie 2011 s-au declarat un numar de 1515 persoane de religie ortodoxa.
Istoricul Parohiei si al Bisericii din satul Anies
Satul Anies este asezat la confluenta Aniesului cu Somesul Mare intre Maieru si Rodna la distante egale – 3 km.
In sat – parohie se poate ajunge fie pe soseaua ce urca pe valea Somesului de la Nasaud spre aceeasi asezare a Rodnei. Vechimea satului se pierde in negura vremurilor, iar ca organizare bisericeasca a apartinut dintotdeauna de parohia Maieru, fiind filiala acestei pana in anul 1976. In acest an credinciosii din satul Anies au cerut organelor superioare bisericesti si au obtinut statutul de parohie de sine statatoarea avand preotul si organele parohiale proprii.
Noua parohie nu avea la acea data nici biserica si nici casa parohiala pentru nevoile preotului deservant.
In data de 5 martie 1977 in sedinta Consiliului Parohial si apoi in 6 martie 1977 a Adunarii Parohiale s-a hotarat construirea unei biserici noi, care sa inlocuiasca casa in care se savarseau serviciile religioase pana atunci, pe masura credintei si dorintei credinciosilor de a-si avea biserica lor noua si frumoasa.
La scurt timp, Consiliul Popular al judetului Bistrita – Nasaud elibera autorizatia de constructie a noii biserici.
In anul 1979 biserica era terminata, ca apoi in 1980 – 1981 sa fie impodobita cu o frumoasa pictura in fresca.
Biserica este construita din caramida pe o fundatie de beton armat si cu o structura de rezistenta tot din beton armat, de latimi intre 60-100 cm. Are forma de cruce, cu absida principala poligonala, avand cinci laturi, pe trei din ele se afla cate o fereastra.
Intre altar si naos se afla o arcada despartitoare, de doi metri latime, ceea ce indeparteaza vizibil naosul de altar.
Absidele laterale sunt de aceleasi dimensiuni si forma cu absida principala. Pronaosul este usor dreptunghiular in directie transversala.
Biserica are o turla strapunsa de naos si patru infundate deasupra cafasului (n.n. balconul unde canta corul) si tindei.
Lucrarile bisericii au costat peste 1.300.000 lei, in cea mai mare parte sustinute de credinciosii din parohie dar si din ajutoarele primite. In acest sens, amintim ca protopopiatul Nasaud a donat sume de aproape 500.000 lei.
In acest fel biserica din Anies este rodul jertfei credinciosilor, a preotului Mihut loan, sub care s-a edificat, dar si a ajutorului fratesc din partea protopopiatului si a parohiilor invecinate.
Cu vrerea Tatalui cu ajutorul Fiului si impreuna cu lucrarea Sfantului Duh ziditu-s-a acest locas sfant cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” in localitatea Anies, comuna Maieru, judetul Bistrita-Nasaud in anul Domnului 1975 prin jertfelnicia bunilor credinciosi si sub indrumarea vrednicului preot paroh Ioan Mihut. Lucrarile au inceput in 1977 si s-au terminat in 1979. Pe langa sumele donate de credinciosii parohiei s-au mai primit bani de la parohiile din protopopiat in urma organizarii unei colecte oficiale si de la Patriarhia Romana.
In data de 28 octombrie 1979 prin rugaciunile vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Teofil biserica a fost sfintita. Dupa sfintirea bisericii au urmat lucrarile de pictura in tehnica „fresca” executate de pictorul Tolea Nicolae ajutat de un grup de colegi, tot sub indrumarea preotului loan Mihut.
In 1983 vine la carma parohiei preotul Vasile Botis care continua lucrarile de infrumusetare si inzestrare a sfantului locas. Astfel, sunt executate, in decursul anilor, padimentarea in lemn de stejar, iconostasul, amvonul, scaunul arhieresc, candelabrul din mijlocul bisericii, strane, mobilier adecvat si s-a achizitionat clopotul de 1000 kg. S-au cumparat din donatii vesminte si odoare bisericesti, carti de ritual si alte multe lucruri trebuincioase.
In 1995 si 1996 s-a zidit pridvorul si s-au incheiat lucrarile de exterior. In paralel cu acestea s-a renovat capital casa parohiala pe care a zidit-o tot parintele Mihut si s-au construit anexele gospodaresti.
In data de 20 mai 2001 s-a resfintit acest locas de catre Preasfintitul nostru Episcop Irineu Bistriteanu, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului si Clujului inconjurat de un sobor de preoti si diaconi in prezenta unui mare numar de credinciosi din parohie si imprejurimi in zilele Prea Fericitului Parinte TEOCTIST, Patriarhul Romaniei, Inalt Prea Sfintitul Parinte Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului Feleacului si Clujului, a Prea Sfintitul Episcop lrineu, Protopop al Nasaudului fiind P.C. Sa parintele Ioan Dambu, iar preot paroh parintele Vasile Botis.
Inscrie Doamne in Cartea vietii pe toti ostenitorii, donatorii, binefacatorii si inchinatorii Sfantului locas !
PAROHIA ANIES
PREOT PAROH VASILE BOTIS
Octombrie 2004